Internetin tuomia työmahdollisuuksia

Helsingin yliopiston sivuilla kerrotaan ilmaisesta tekoälyn perusteisiin paneutuvasta kurssista. Tällä kurssilla tavoitellaan sitä, että prosentti Suomen väestöstä ymmärtäisi tekoälystä ainakin sen perusteet. Minä luulisin, että tekoälyssäkin on kyse jostain, jonka vain internetin keksiminen on voinut mahdollistaa. Vaikka kaikkea internetiin liittyvää ei ymmärrä tai osaa, on mielestäni olemassa silti tietynlaisia lainalaisuuksia, joka pätevät vaikka verkkokaupan perustamiseen, johtamiseen, ylläpitoon ja omistamiseen.

Verkossa oleva maailma on jo suuri ja ainakin minulle osittain tuntematon. Työmahdollisuuksia ja työhön liittyviä sivustoja ja artikkeleita on jo hyvin paljon. Samalla tätä maailmaa on pakko alkaa tuntemaan. Omia mahdollisuuksia toimia verkossa ja työllistyä sitä kautta, kannattaa kartoittaa hyvin tarkoin.

Yksi työmahdollisuus on myydä omia tuotteita verkon välityksellä. Tässä markkinatalouden kilpailutilanteessa on minun mielestäni pakko hieman erottua muista, jotta omat tuotteet edes potentiaalisesti myyvät verkkokaupassa. Myös oma kohderyhmä eli mahdollinen asiakaskunta pitää tuntea tarkoin. Myös verkkosivuston, jolla tuotteet myydään, pitää olla kunnossa. On myös suurempia verkossa olevia markkinapaikkoja, joissa varsinkin käsityöläiset voivat myydä omia tuotteitaan.

Tunnetuin näistä verkossa olevista markkinapaikoista on Etsy. Siellä voi helposti perustaa tilin, jolla myy tuotteitaan muille. Jonkinlaisia maksuja sivusto ottaa ainakin oman tuotteen listaamisesta kyseisille sivuille. Kilpailua tällä sivustolla tosin on paljon. Oman idean pitää myydä todella hyvin, jotta tämä kannattaisi ihan työpaikan tasolla. Oman verkkokaupankin voi aina perustaa omille tuotteilleen ja ideoilleen. Nykyään on mahdollista myydä omaa tuotantoa vaikka digitaalisena tuotteena omassa verkkokaupassaan.

Ainakin verkkokaupan alan suuremmilla toimijoilla menee hyvin. MTV:n uutissivuilla kerrotaan, miten verkkokauppa Amazonin markkina-arvo nousi tuhanteen miljardiin dollariin. Amazon myös työllistää yhteensä yli 500 000 ihmistä. Tämäkin on internetin mahdollistamaa ja näin moni ihminen on saanut verkkokaupan seurauksena työpaikan itselleen.

Verkkokauppa siis oikeasti työllistää jo montaa ihmistä, ja luultavasti yleisen verkkokaupan kasvu tulee vain kasvamaan. Tässä on varmasti työllistymisen mahdollisuus monelle itsenäiselle yrittäjälle. Pitää vain tietää, mikä oikeasti kannattaa työnä, ja mikä myy ihmisille.

Maailma verkkokaupan muodossa tuntuu olevan avoinna kaikille. Näin ei ehkä kuitenkaan ole. Alkupääomaa tarvitaan yrityksen alkuun saattamiseen ja yrityksen pitää käyttää rahaa mainontaan ja markkinointiin, jotta yritys tulee huomatuksi alalla. Mitä enemmän asioista tietää ja mitä enemmän itse osaa, sen helpommalla asioissa pääsee, mitä yritykseen tulee. Tuotteet pitää kuitenkin lähettää ihmisille ja ehkä jopa oman suunnittelun mukaan teettää jossain, että päästään yrittämisessä edes alkuun. Tämä vaatii verkkokaupan pitäjältä yhä suurempaa kekseliäisyyttä.

Onneksi moni suuryritys on huomannut verkossa työtä etsivät ihmiset ja tarjoaa jo vain verkon välityksellä tehtäviä töitä. Tällöin on helppo myydä omaa osaamista suuremmalle yritykselle ja päästä tekemään ihan oikeita töitä.

Kaikessa kaupassa, myös verkkokaupassa, on mielestäni otettava huomioon ekologisuus. Kaupan pitää oikeasti olla reilua niin luontoa kuin kaikkia toimijoitakin kohtaan, jotta tuotetaan tuotteita, joita nykypäivän ihmiset haluavat käyttää. Tämäkin pitää ottaa verkkokauppaa suunnitellessa suuresti huomioon. Kierrätys on myös edelleen päivän sana. Kun nämä asiat ovat kunnossa niin alun suunnittelun, toteutuksen, kuin tavaran toimittamisenkin suhteen, voidaan mielestäni jo puhua terveestä kaupankäynnistä.

Kaikkea internetissä olevaa ei silti tarvitse ymmärtää. Huonolla maulla toteutettu huijaus myös on sitä, eikä mitään muuta. On aina hyvä ottaa asioista hieman selvää verkossa toimiessaan. Kukaan ei halua tulla huijatuksi, varsinkaan mitä rahan käyttöön tulee.

Ihmisillä on unelmansa menestyä ideoillaan ja omilla yhtiöillään. Internet on mahdollistanut monelle toimijalle jopa globaalia kaupan käyntiä. Näissä asioissa kannattaa silti muistaa aina olla reilu toista ihmistä kohtaan, olivatpa he mahdollisesti asiakkaita, työntekijöitä tai vaikka rahoittajia. Monen ihmisen kannattaa silti tehdä laskelmia siitä, mikä oikeasti on mahdollista ja ottaa asioista itse selvää, vaikka internetinkin avulla. Maailma on mahdollisuuksia täynnä.