Etätyön tekeminen ja siinä jaksaminen

Etätyötä liikkuu suomalaisten keskuudessa vielä varsin villejä kuvitelmia. Sen katsotaan soveltuvan vain nykyaikaisille palvelualoille ja nuorelle väelle. Etätöissä ei saada tarpeeksi aikaan ja niiden ehdottaminen on vain tekosyy jäädä kotiin juomaan kahvia. Etätöistä puuttuu työyhteisö ja pomon kontrolli.

Suomalaiset tekevät kuitenkin jo nyt paljon etätöitä. Tämä luonnollisesti korostuu tietyillä aloilla ja etenkin freelance- ja yksityisyrittäjien keskuudessa. Hufvudstandsbladetin mukaan jopa kolmannes suomalaisista tekisi töitä etänä, mutta työpaikoilla ei ole sovittu, miten asia järjestettäisiin.

Hyvin monella alalla vaatimukset tehdä töitä etänä ovat kuitenkin varsin vähäiset. Koska tietokoneet ja internet ovat jo varsin keskeinen osa ihmisten työntekoa itse työpaikalla, ei ole temppu eikä mikään siirtää itse työntekijä konttorista kotiin vastaavanlaisen tietokoneen ääreen. Työtehtävien välittämiseen ja viestintään on hyvät mahdollisuudet internetin avulla, sillä kaikilla on kotonaan internetyhteys ja tietokone.

Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin jo siihen vaiheeseen, missä teet töitä kotoa käsin. Lukemalla pitemmälle saat loistavia vinkkejä työssä jaksamiseen.

1. Säilytä aamun rutiinit

Vaikka töihin ei olisikaan matkaa kuin vain muutama askel, ei silti kannata jäädä sänkyyn ja hypätä suoraan sieltä töiden ääreen. Aamu kannattaa aloittaa samalla tavalla kuin ennenkin, mutta hitaammin: enää ei tarvitse kauhealla kiireellä selviytyä aamupalasta, vaan siitä kannattaa nauttia.

Laita radio päälle ja kuuntele hieman aamun uutisia, tai muuta mieluista ohjelmaa. Anna itsesi herätä rauhassa ja luonnollisesti. Etätöiden takia aamuisin saattaa jopa löytyä aikaa kevyelle aamulenkille.

2. Muista taukojumppa

Etätyö on hyvin usein paikallaan istumista ja työhön uppouduttua voi olla vaikea hahmottaa ajan kulua. Siinä missä työpaikalla kahvitauot ja työkaverit tauottivat istumista tasaisin väliajoin, nyt sinun on muistettava se itse.

Hanki harjanvarsi tai vastaava keppi ja opettele yksinkertaista taukojumpaa. Tee sitä viimeistään kahden tunnin välein, mieluusti useamminkin.

3. Älä napostele, vaan pidä ruokatunti

Oman kodin rauhassa saattaa olla isokin kiusaus ottaa koneen viereen pussi karkkia tai muuta naposteltavaa, kun pomo ei ole valvomassa. Vältä tätä ihan jo terveydellisistä syistä: napostelu lihottaa ja pilaa hampaat. Pidä sen sijaan yksi kunnon ruokatunti ja muutama kahvitauko vaikkapa taukojumpan yhteydessä.